Турция възнамерява да потопи старинен град

14.09.2019

Южната ни съседка планира да изгради язовир по поречието на река Тигър на мястото на древен град с история от 12 000 години Хасанкейф. Към язовира ще бъде изградена и водноелектрическата централа, като за целта ще бъдат потопени общо 199 селища, както и най-малко 289 археологически обекта.

 

Хасанкейф присъства в историческите хроники на Месопетамия. Било е търговски център по времета на византийската, арабската и османската империя. Градчето е с население 3 000 жители.

 

Търговците от района са предупредени да се преместят предвид планирания старт на инжинерните дейности от втората седмица на октомври. Районът се обгражда за да се ограничи достъпа, а търговците разчитат на държавна подкрепа за преместването на бизнеса си, който е основно насочен към идващите в района туристи.

 

14 век преди Новата Ера районът е бил в рамките на хурското царство Митани, част от неоасирийската империя, а до средата на VI век е част от Медианската империя.

 

В римско време Хасанкикеф (известен като Кефа, Цеф, Кефа или Кифа) е бил база за легионери на границата с Сасанийската империя на Персия.

 

През 363 г. римляните построили две крепости в района. Градът става византийска митрополия през пети век. След набезите на арабите през в. 640 г. градът е наречен „Хисн Кайфа” (скална крепост).

 

Хасанкейф е запазило осем безценни исторически паметника, сред които кула от най-стария университет в света, основата на две джамии, мост от 12-и век, половината от стара римска порта към града и женски хамам от около 1400 г., градежните камани от който са пренесени на 3 км и сега стоят в близката равнина.

 

Rivva.infoКоментари