Фолксваген избра Турция пред България(обновена)

22.11.2019

Фолксваген предпочете за локация на новия завод за дизелови автомобили турския град Маниса в близост до Измир пред район Кремиковци в София. Акционерите на германския автомобилен гигант са ориентирани към азиатската локаця предвид стратегичедската им цел за продажби на дизелови автомобили извън ЕС.

Предвид военните действия на Турция в региона, решението за стартиране на инвестицията ще бъде гласувано след нормализиране на обстановката на изток от Босфора.

 

Инвестицията се очаква да мъде в размер на 1,5 мил. евро. Предвижда се сглобяването на 300 000 дизелови и бензинови автомобили годишно, като ще бъдат назначени над 4000 работници. Планирано е производството да започне края на 2022 година.

 

Германският концерн е продал 10 834 хиляди автомобила, с приходи над 235 милиярда евро през 2018 година и има над 655 хиляди служители по целия свят. С пазарна капитализация от 77 831 102 533 евро Фолксваген не е сред стоте най-големи компании в света, като сред списъка на най-големите от Германия е само софтуерната компания SAP SE.

 

Изборът на германския концерн бе зависим от пазара на продукцията която ще бъде произвеждана в изнесеното извън Германия производство. Предвид налаганите в ЕС еконорми и ограничаване на дизеловите автомобили основен купувач на дизеловите модели е Азия, Южна Америка и Африка. Част от бензиновите автомобили от марките които ще се произвеждат Volkswagen Passat и Skoda Superb се очаква да бъдат екпортирани в Русия и Източна Европа.

 

България разполага с по-квалифицирана работна ръка, въпреки че негативния тренд в българското население и недофинансираната образователна система ще ограничи наличието на образовани служители в следващите 10 години. Към момента на 100 работници на възраст между 60 и 64 години, които в следващите 10 години ще излезат в пенсия се падат 55 младежи между 15 и 19 години, от които над 25% без образование.

 

Задграничните инвеститори посочват дефицита на квалифицирана работна ръка като основен проблем пред бизнеса в демографски топящата се България. А със своето 80-милионно население Турция е в много по-добра позиция в количествено отношение.

Според предоставената от Турция статистика младите които ще заместят излизащите в пенсия до 10 години са два пъти повече, като и образовинието им е на по-високо ниво.

 

България е на последно място по качество на висшето образование в Европа и на едно от последните места в професионалното обучение, отстъпвайки в това отношение на страни като Македония и Босна и Херцеговина.

 

По обем на брутния вътрешен продукт турската икономика е осемнадесета в света, докато България е на 73-то място. Европейската комисия подчертава, че производителността на труда в България нараства три пъти по-бавно, отколкото в съседна Румъния и съставлява едва 45% от средната в Евросъюза. Администрацията продължава да е недружелюбна спрямо бизнеса. Конкурентоспособността на страната в опитите да привлича задгранични инвестиции остава проблематична, като най-голям ресурс от чужбина към България идва от работещите извън страната ни българи.

 

Турция обещава и държавна гаранция за инвестицията, както и да закупи от произвежданите в завода автомобили за държаната администрация.

 

Съобразно европейските норми България се насочва към производството на електромобили, като пионер в отрасъла е русенската компания SIN CARS, която има представителства и в Германия, и в Англия.

 

Интерес за инвестиция в София има и холандския холандския конгломерат Philips, които търси каде да произвежда батерии и зарядни станции за електромобили, както и електробуси. Южнокорейската Hyundai също има интерес за изграждане завод за електромобили в Европа.

Rivva.infoКоментари