Гърция гласува промяна

07.07.2019

Предсрочни парламентарни избори насрочи Ципрас след загубата на евровота месец по-рано. За 300 местния в гръцкия парламент се борят 20 партии и коалиции, участващи в изборите.

 

Над 21 хиляди секции са отворени в южната ни съседка като избирателния ден продължава от 7,00 до 19,00 часа. Гръцките граждани които живеят извън южната ни съседка не могат да гласуват на парламентарните избори.

 

Партията на президента Ципрас губи вота с над 8 пункта, като спечелилата Нова Демокрация ще формира новото правителство на Гърция. Дясноцентриската партия спечели над 39,7% от гласовете, Сириза 31,5%. Три процентната бариера прескочи и Коалиция Движение за промяна с 8,3%, Гръцка комунистическа партия 5,3%, Гръцко решение 3,7 и MePA25 с 3,4%

 

Новият патриции на Гърция Кироакис Митцотакис е от потекло, като баща му е бивш премиер на южната ни съседка, а сестраму е кмет на Атина и външен министър. Мицотакис с диплома от Харвард и опит като банкер, ще управлява еднолично след като партията му спечели 158 места в парламента.

 

Ципрас спечели последните предсрочни избори през септември 2015 година, като спечели почти половината от местата в парламента. Първата си оставка Ципрас подаде едва след седем месеца управление от началото на 2015 година, след като Гърция получи първия транш от новата помощ за 86 млрд. евро, разплати се с Европейската централна банка и избегна изпадането си във фалит

Rivva.infoКоментари