Повторни избори за кмет на Истанбул на 23-и юни

08.06.2019

На 23-и юни жителите на Истанбул отново ще избират кмет на мегаполиса между Имамоглу и Йълдъръм. На изборите в края на март кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу победи само с 13 000 гласа разлика, но Върховната избирателна комисия се съобрази с исканията на управляващата партия на Ердоган и новоизбраният кмет не встъпи в длъжност.

 

Изборите в Истанбул на 31 март бяха освен за кмет на града, още и за областни кметове, общински съвет и съседска администрация. Въпреки, че четирите вота се поставят в един плик, управляващите в Турция анулираха само избора на кмет на мегаполиса.

 

От избирателната комисия заявиха, че могат да иницииарт действия само след възражение от страна на политическа партия, а управляващите са имали претенции само срещу избора на кмет. Възражението е, че част от отговорните за избирателните комисии не са били цивилни лица. Върховната избирателна комисия обвини 13 председатели на избирателни комисии и заяви, че същите ще бъдат сменени за втория вот, като ще бъдат преместени в други градове. Срещу тях са предприети и дисциплинарни, и наказателни действия.

 

От партията на Ердоган обвиниха опозициония кандидат Имамоглу, че е с гръцки корени, тъй като родът му е от Трабзон, град разположен на Черно море, който в древността е бил управляван от перси и гърци.

 

Критики срещу властта в Турция след решението за касиране на местния вот бяха отправени от Европейския съюз, най-остро от Германия, където живеят над 2,8 милиона емигранти с турски произход.

 

Доверието в Партия на справедливостта и развитието е силно разклатено след като Турция изпадна в рецесия за първи път от 16 години насам и турската лира също достигна рекордно ниски нива. Ердоган заяви, че лично застава зад кандидата за кмет на Истанбул и ще организира кампания с над 30 изяви преди изборния ден.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*