Нов мост над Дунав одобри румънското правителство

07.05.2019

Нови трети мост ще свързва България и Румъния в най-скоро време. Румънското правителство одобри Меморандум за строителство на нов мост на река Дунав между градовете Зимнича и Свищов. Мостът ще се свърже с магистрала, която ще преминава край град Александрия.

 

Мостът ще бъде изграден с публично-частно партньорство, като законодателството се изготвя в спешен режим. Министерството на транспорта и Националната комисия за стратегия стартира на Румъния стартира и организационни инициативи за приоритетно прилагане на проекта "Мост над Дунав между Свищов и Зимнича".

 

Румъния използва умело европредседателството за да убеди ЕС, че мостът между Свищов и Зимнича ще допринесе за реализацията на транзитни коридори за пътния трафик и връзки между Централна и Северна Европа и южната част на континента - респективно Турция, Гърция, Албания, чрез Румъния и България.

 

Дължината на река Дунав през територията на Румъния е 1 000 километра, докато България има 470 километра външна граница. Към момента има изградени два моста между България и Румъния - Мост на дружбата свързващ Русе и Гюргево, който се ползва и като удължаване на първата наша жп линия.  Втория действащ мост е Нова Европа изграден между Видин и Калафат.

 

Румъния има изградени и два моста над Дунав които я свързват със Сърбия, както и четири в румънската част преди вливането на Дунав в Черно Море.Коментари