Ердоган губи Анкара, Истанбул и Измир

01.04.2019

Местните избори в Турция нанесоха сериозен удар на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Въпреки че, по предварителни данни управляващите печелят 40 от 81 области, те понесоха сериозна загуба в ключови градове за страната.

 

Кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу в Истанбул води с 48,79 на сто срещу Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш министър-председател на Турция – 48,51%, сочат данните при обработени над 90% от гласовете на избирателите.

 

Кандидатът на опозицията в Анкара Мансур Яваш печели 50,90 на сто от гласовете срещу Мехмет Йозхасеки от ПСР - 47,10 процента.

 

С 58,06 на сто от гласовете на избирателите в Измир изборите печели кандидатът на НРП Тунч Сойер. Съперникът му от управляващата партия и бивш министър на икономиката Нихат Зейбекджи събра 38,67% от гласовете.

 

Освен в Анкара, Итанбул и Измир опозиционната Народнорепубликанска партия води в Анталия, Адана и Мерсин. За първи път НРП преминава бариерата от 30% и печели 20 области. Партията на националистическото действие води в 12 области, а прокюрдската Демократична партия на народите печели в 7 провинции.

 

След обявяването на предварителните резултати от управляващата партия обявиха, че ще оспорят резултатите във всеки район в Анкара. Според президента Реджеп Тайип Ердоган, загубата в ключовите градове се дължи на това, че въпреки отправените послания към хората, партията му не е достигнала до сърцата им. Ердоган специално благодари на кюрдските избиратели, тъй като партията му постига пробиви в източни райони като Бингьол, Битлис и Шърнак.

 

Местните избори в Турция бяха белязани от убийството на двама души - член на избирателна комисия и наблюдател от Партията на щастието бяха простреляни с пистолет в област Малатия.

Rivva.info