Боклукчии в Анкара подредиха изхвърлени книги в библиотека

23.01.2018

Стара фабрика в Анкара се превърна в библиотека. Това не е поредната нестандартна идея, а решението на служителите в сметосъбиращите фирми в турската столица да събират изхвърлените книги на боклука.

 

Първоначално служителите решили да събират книгите и да направят библиотека за тях и техните семейства. Идеята им обаче предизвикала интерес в обществото и така библиотеката беше официално открита през септември миналата година за всички, желаещи да я посещават.

 

В момента в библиотеката има над 6 000 книги, като освен литературните произведения има и раздели за публицистика, наука, както и специален детски раздел с книги за най-малките и комикси. В библиотеката, освен книги на турски език, има и произведения на френски и английски.

 

Библиотеката събрала достатъчно голяма колекция и вече има възможността да се заемат книги на училища, образователни програми, а също и затвори. Учители от цяла Турция търсят книги при нас, похвалиха се основателите на библиотеката. Преди си мечтаех да имам библиотека вкъщи, а вижте сега какво имаме, споделя 32-годишният служител в сметосъбираща фирма Серхар Байтемур.

 

Най-често читалните се посещават от децата на служителите в сметосъбиращите фирми, както и учениците от близките училища. Освен тях в библиотеката редовни посетители са велосипедисти, които карат по маршрут в близост и спират за почивка с книга и чаша чай.

 

Служителите на сметосъбиращите фирми избрали стара фабрика за тухли, която да превърнат в библиотека, тъй като, по думите им, сградата е изключително подходяща заради дългите коридори, в които да се разпределят секциите и да се подредят лавиците за книги.

Rivva.info


Коментари
 
Виктор - 24/01/2018
Хора не изхвърляйте "старите" книги... просто няма такова нещо като стари книги, те са като виното просто отлежават, малко пожълтяват и се подгъват ъгълчетата, но съдържанието си е същото, даже през призмата на времето се подобрява

Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*