България сезира ЕК относно събирането от страна на Гърция на 26% данък

30.03.2015

Министърът на финансите Горанов е изпратил писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, относно новият данък, с който ще се облагат сделки с източник България.

 

Въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и транзакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка.

 

С промяната на Кодекса за данъчно облагане на доходите в Гърция платецът по внос, регистриран в Гърция, дължи превантивен данък 26% върху всички плащания към дестинации, в които корпоративният данък е с 50 % по-нисък отколкото в Гърция.

 

Гръцките власти ще събират допълнителен налог от 16% над прилагания корпоративен данък в България. Това ще рефлектира върху българския бизнес изнасящ продукцията си за Гърция.

 

Гърция е на 5-то место по експорт на български стоки, като годишният ни износ е към 3 милиарда. При въвеждане на допълнителен налог българските фирми ще са принудени да прекратят дейност, тъй катоцените им ще станат неконкурентни и гръцките им партньори ще заменят доставчиците си.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*