България ще изнася кисело мляко с рози за Япония

01.06.2020

Нов продукт - кисело мляко с рози ще бъде изнасян от тази година за японския пазар. Освен него България изнася и ликьор от рози, розова ракия и сладко от рози.

 

Високата конкуренция с Турция принуждава българските производители да измислят нови и нови атрактивни продукти от рози, освен световноизвестното ни розово масло. Тази година розоберът у нас вече е започнал, заради топлата зима и ранната пролет, посочват от Казанлъшко и Пазарджишко. Традиционните пазари на продуктите от български рози са Япония, САЩ и Западна Европа.

 

Освен новия продукт българско кисело мляко с рози, страната ни ще изнася и ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия и бренди от розов цвят. Има и продукти, които не са познати на българския пазар, но се изнасят в света, като розовия сок или сладкото от роза, обясняват от бранша. Очаква се стабилен пазар за сектора на розопроизводство през годината. Промяна в цените на розовото масло не се предвижда да има - традиционно килограм българско розово масло се продава на цени от 3000 до 5000 евро.

Rivva.infoКоментари