Българите търсят нашенско агнешко за Великден

27.04.2019

Въпреки кризата и предлагането на по-евтино вносно месо, българинът предпочита да сложи прясно българско бутче на Великденската трапеза. В повечето по-големи вериги се предлага и внос, най-вече от Полша и Нова Зеландия. Вносът не е за първа година. По думите на шефа на агенцията по безопасност на храните и тази година има „внесени количества“. Той обаче гарантира, че агенцията осъществява сериозен контрол на качеството на месото, а основният икономически ефект при продажбата на замразено агнешко, е че то е по-евтино.

 

Проверка на Rivva.info обаче показа, че хората предпочитат да влязат в кварталната месарница и да купят прясно българско агнешко. Преди хубавия християнски празник един от магазините на Женския пазар е нон-стоп препълнен – дали за малка плешка или дреболия, хората предпочитат да се редят тук.

 

За да засили контролът върху продажбата на яйца, козунаци и месо, агенцията по храните реши да включи и редовни потребители, които да подават сигнали при нередности.

 

Преди дни стана ясно, че близо 100 тона храни са възбранени само за месец от агенцията. Това са най-вече месо и млечни продукти, негодни за консумация заради изтекъл срок, неясен произход и неспазен температурен режим. След проверките седем шефове в агенцията се простиха с постовете си.

Rivva.infoКоментари