Банковият сектор с печалба от 2.1 млрд. лева

14.07.2023

Печалба в размер на 2.1 млрд. лв. реализира банковата система за 2022 година, със 733 млн. лв. (54.6%) повече спрямо отчетената за дванайсетте месеца на 2021 г. Ръста освен в приходите от повишените лихвени нива, е и от повишените такси за облужване на физически лица и бизнеса.

 

Всички банки отчитат положителен финансов резултат в края на годината. В България оперират 18 търговски банки и 6 клона на чуждестренни банки. Шест от търговските ни банки минаха и стрестестове на ЕЦБ.

 

В края на декември 2022 г. общият дял на брутните необслужвани кредити е 5.2% предвид отписвания и продажби на кредити през периода.

 

Българска банка за развитие е начислила провизии по отпуснатите си кредити в размер на 129 милиона лева и обезценка на активи. Рейтингова агенция Fitch повиши рейтинага й на “BBB” със стабилна перспектива, след оздравяването й последвало одиторския доклад  през 2017 година "Ърнст и Янг Одит" в който акцентираха, че са отчетени 27% от брутната стойност на кредити и аванси на клиенти като загуба.

 

Депозитите в банковата система в края на 2022 достигат 134.1 млрд. лв. Най-съществено нарастват депозитите на домакинствата показва изданието на БНБ.

 

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на декември 2022 г. достига 17.3 млрд. лв. БНБ премахна ограничението на търговските банки наложено за 2019 и 2020 година да разпределя дивиденти, с което освобождава отново чуждестранните банки да изнасят печалбата си извън граница.

 

Считано от 1 април 2022 г. се преустановява и действието на мярката за ограничаване на чуждестранните експозиции, въведена като част от антикризисния пакет мерки.

 

Управителният съвет на БНБ определи капиталов буфер към кредитни рискови експозиции в България в размер на 2,0 на сто до края на септември 2024 г.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*