151 години от обесването на Васил Левски

18.02.2024

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. Процесът издига много авторитета на Васил Левски извън пределите на Османската империя. Той е следен от дипломатическите представители и те дават информация на своите правителства.

 

Според турския закон революционната дейност на Левски се наказва с 15 години затвор, но ако е политическо, се предвижда и смъртно наказание. Османската империя, макар и със закъснение, осъзнава, че си има работа с една политическа организация и лидер, който е на национално равнище, поради което Високата порта решава да ликвидира Васил Левски.

 

Осъден е по три политически престъпления за политически Злодеяния и престъпления против вътрешната безопасност на Османската империя.

 

Апостолът на свободата е само на 35 години, когато е убит, но преди това успявада създаде Вътрешна революционна организация с комитети в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот и Чирпан.

 

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 Юли 1837 година в Карлово. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и е ръкоположен за дякон с името Игнатий. Взема участие в първа и втора легия на Раковски. Извършва две обиколки на България, първата от 11 декември 1868 до 24 февруари 1869 г., а втората от 1 май до 26 август 1869 г. с цел изграждане на мрежа от революционни комитети в страната ни, които да въстанат свещу османското владичество.

 

 

Воден от мотото си "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“ дава живота си за свободата на България. За дабъде успешен в революционната си дейност Васил Кунчев говори свободно турски и гръци езици. Търси финансовата помощ и на богатите чорбаджии.

 

На 27 декември 1872 г. Васил Левски бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч, като основна причината за неговото залавяне се сочи предателство от сърантик.

 

Историците дискотират на 18 или 19 февруари 1873 г. е изпълнена присъдата. Лобното място на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Гробът на Апостола все още не е открит.

 

Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град с възпоменателна церемония от 18.00 часа на пл. "Васил Левски" в града.

 

Столична библиотека представя изложбата „Васил Левски в София“  с емблематичните издания като „Васил Левски – Дяконът“ на Стоян Заимов (1895),  „Образът на Левски в българската поезия“ (1937, колекцията на Кирил Христов ),  „Левски и Общи“ (1942, колекцията на Симеон Радев). Същете могат да се разгледат и прочетат в дигитален формат на сайта на Столична библиотека. Откриването на изложбата е на 19 февруари 2024 г. от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и може да бъде разгледана до 25 февруари.

 

Образователна програма „Васил Левски и неговата тайна организация“ в три части представи Националния военноисторически музей. В първия модул се представят идеите на апостола на свободата Васил Левски и мястото му във вътрешната революционна организация. Втората част е посветена на дешифрирането на писмата на Левски и използването на кодовете и на посланията. В третата посетителите могат да разгледат къта на Васил Левски в музея.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*