Щети за над 30 милиона в ЕС ще трябва да се погасят при влизането ни в Еврозоната

16.11.2023

Исковете на чуждестранни застрахователи по щтети предизвикани от автомобили с родни номера ще трябва да бъдат погасени при приемането ни в Еврозоната. Сред компанийте с най-много предявени щети са Лив инс и Дал бог живот и здраве, като към средата на 2021 година компанията с най-много непогасени щети дължи над 30 милиона лева.

 

В баланса на НББАЗ към края на 2020 стоят и непогасени 30 милиона лева по щети и искове за възстановяване на платени премии след фалита на кипърската компания Олимпик. Условие за приемането ни сред страните разплащащи се с евро е задълженията да бъдат погасени.

 

От декември 2018 година Съветът на бюрата поставя Националното бюро на българските автомобилните застрахователи под мониторинг поради забава плащането на претенции към чужбина. Изискано е учредяване на гаранция в размер на 4 милиона евро, в последствие увеличена на 5 милиона.

 

В началото на 2020 Съветът на бюрата на застрахователите започва процедура по усвояване на гаранцията с която да погаси частично задълженията на българските застрахователи по щети в чужбина. НББАЗ се опитва да компенсира загубите си с претенция по презастрахователен договор с брокерите AON и SwissRe, по който са плати премия от 1 милион евро.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*