Райфайзенбанк излиза от българския пазар

01.02.2022

KBC, която притежава третата по активи банка в България ОББ, придобива Райфайзенбанк (България). Реалното прехвърляне и закриване на бранда "Райфайзенбанк" ще се случи през 2022 г. след необходимите регулаторни одобрения.

 

Цената по сделката е 1.015 млрд. евро според официалното съобщение на KBC. Това е 10 пъти над текущата печалба на Райфайзенбанк България на годишна база и представлява 1,64 пъти собствения капитал на поделението на австрийската банка. Преди пет години самата ОББ бе продадена при ниво около 1.3 пъти собствения си капитал.

Сделката е над стойността и на генерираната печалба в целия банков сектор за 2020 година, която бе в размер на 814 милиона лева, делът на Райфайзенбанк от който е 57 милиона показва изданието на БНБ.

 

Сборът на активите на ОББ и Райфайзенбанк към септември 2021 г. достига 24.67 млрд. лв. и потавя ОББ на второ място в България след Уникредит Булбанк с 25 млрд. лв. и преди Банка ДСК, която е с активи в размер на 24 млрд. лв.  Очаква се ОББ след покупката да постигне 18.2% пазарен дял.

Печалбана на Райфайзен за първите шест месеца на 2021 година е 51 милиона лева. Печалбата на ОББ е 73 милиона.

 

Райфайзенбанк стъпи на българският пазар на 1 август 1994 година и стана широкоизвестна с предоставянето на кредити за бизнеса които не декларира официално всичките си приходи. Цената на това финансиране достигна лихви от 14,9%. Райфазенбанк е първата в България която остави офисите си без охрана през март 2015 година.

 

Преди година австрийската банка успя да продаде участието си в Дружество за касови услуги, което извършва паричните преброявания в банковия сектор. След решението от януари 2021 година на БНБ да забрани разпределението на дивиденти за собствениците на търговските банки от печалбата за 2020 година мениджмънта на Райфайзен официално затвърди порицията си да напусне пазара в България започвайки преговори с потенциални купувачи.

В периода до 2015 година банката изнасяше над 90% от печалбата си. Райфайзенбанк не попадна и сред банките подложени на стрес тестове през 2019 при кандидатстването ни за еврозоната и влизането на търговските ни банки под надзора на единният банков механизъм.

 

В сила е и редуцирането на персонала и офисите на банката и прилежащите й застрохователен и инвестиционен брокер в които към момента са под 2 500 човека. Служителите нямат колекивен трудов договор, както и не им е разрешено да участват в синдикални организиции.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*