България внесе плана си за икономическо възстановяване от COVID-19(обновена)

24.09.2021

Страната ни внесе плана си за икономическо възстановяване от пандемията по програмата "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) пред ЕС.

Четири държави се забавиха да внесат плановете си, като Полша и Унгария коригираха изоставането и към момента от всички 27 членки единствено Нидерландия не са с одобрени депозирали програмите си за възстановяване. 22 от държавите имат одобрение за харчовете си.

Белгия вече получи 770 милиона, Люксембург 12,1 милиона. Южната ни съседка наля в икономиката си 3,8 милиарда евросредства, а Португалия 2,2 милиарда евро.

 

Основна цел на ревизираната версия на Националният план за възстановяване и устойчивост е да помогне преминаването на страната ни към зелена икономика, справяне с климатичните аномалии, модернизиране на здравната ни система и създаването на електронно правителтво.

 

С европейски средства до края на 2024 година се очаква да бъдат закупени 6 здравни вертолета които да покриват територията на България.

Дългосрочния план е постигането доходи в страната ни близки до средноевропейските чрез подкрепа на иновациите в бизнеса и стмулиране на родното производство.

 

Първите 12 държави членки на ЕС получиха одобрение на представените плановете още първото полугодие на 2021 г. Определеното финансиране по "Следващо поколение ЕС" е 750 милиарда евро.

 

България по предварителни изчисления ще може да се възползва от около 6,217 милиарда евро грантове и 4,549 милиарда евро заеми.

Rivva.info