96 години от атентата в "Света Неделя"

16.04.2021

България отбелязва годишнина от кървавия атентат в църквата „Света Неделя“, която по това време носи името "Свети крал". Най-големият терористичен акт в историята ни е извършен на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия.

 

Взривен е покрива на църквата „Света Неделя“ в София по време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев - народен представител от Демократическият сговор убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. В църквата предварително са внесени 25 килограма зривни вещетва със съдействието на клиар от храма.

 

Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. Цар Борис III не присъства на опелото, тъй като е на погребение, на убитите по време на опита за атентат срещу него в прохода Арабаконак, извършен два дни по-рано.

 

При атентата загиват 213 души, сред които трима депутати и много висши военни. Сред жертвите са Стефан Нерезов, който е водил Първа българска армия край Дойран и генерал-лейтенант Калин Найденов - военен министър по времето на Първата световна война.

 

Обявено е военно положение, което продължава до октомври 1925 година.

Rıvva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*