Избори на 4 април(обновена)

02.02.2021

ЦИК предлжи на министъра на финансите да се увеличат с още 1 милион и 200 хиляди лева предвидените към момента средствата за възнаграждения на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии предвид пандемичната обстановка в която ще се проведат.

 

Централната избиратенла комисия трябва да осигури и машините за гласуване поради което обяви обществена поръчка за закупуването на 9 600 машини на стойност до 36 милиона лева без ДДС.

 

В конкурса участваха шест сдружения и две физически лица. С оферта само с хиляда лева под тавана от 35 999 000 лева печели Норма Сиела ЕАД, вторият класиран е дал оферта 36 милиона. Четирима от участниците са отстранени, а за кандидата физическо лице Иван Величков Иванов няма становище.

Всяка една машина с доставката й и софтуера струва на данъкоплатците по 3 750 лв.

 

През 2019 година ЦИК платиха на Сиела 7 500 000 лева за наемането на 3 000 машини за изборите, т.е. по 2 500 лева за машина при провеждане на изборите за Европейски парламент, така една трета от новозакупените машини ще излезнат по 6 250 лева.

 

При евровота в 26 секции доставените машини не са стартирали или използването им е било прекратено преди края на изборния ден поради технически повреди.

 

През изминалата година мажоритарния собственик на Норма Сиела ЕАД Иван Тодоров получи и наградата за цялостен принос в развитието на бизнеса в България.

 

С подписан указ Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април. Втората възможна неделя след разпускането на Народното събрание на 26 март.

Крайният срок, в който партии и коалиции могат да заявят пред Централната избирателна комисия участието си в парламентарния вот е 17.02, като за целта трябва да предоставят списък от 2500 подкрепящи ги избиратели.

 

Rıvva.info