От кула ще следят за горенето на отпадъци в София

12.01.2021

Чрез 24 метрова кула Столична община ще следи за горенето на отпадъци и гуми в столицата. Кулата ще бъде издигната в района на Красно село, където се констатира и най-голямо замърсяване от битовото горене на нерегламентирани отпадъци. Вишката ще бъде обурудвана с пет стационарни камери.

 

Инициативата за издигането на наблюдателната точка е на Красимир Димитров от сектор "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

 

Края на месец ноември превишаване на фините прахови частици достигна 162, 4 µg/m, което отреди на  София трето място в целия свят по мръсен въздух. България е с едни от най-лошите показатели за замърсеност на въздуха предвид отоплението на дърва и въглища, като данните от националните измернвателни станции често се разминават със световните показатели в реално време.

 

Над 111 милиона лева за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди на територията на общините Бургас/13 милиона/, Видин/12,4 милиона/, Димитровград/7,5 милиона/, Монтана/10 милиона/, Пловдив/13 милиона/, Смолян/10 милиона/ и Столична община/44 милиона/ са одобрени преди година от ЕС. Средствата са предвидени основно за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни такива: на газ, електричество, пелети или друг вид биомаса.

Rıvva.infoКоментари