Мораториум върху погасяването на кредитите

22.12.2020

Българската народна банка взе решение да удължи до 31 март 2021г. законодателните и частните мораториуми върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, които са засегнати от коронавирусна криза. Предишният срок на този мораториум беше до 30-и септември 2020 г.

 

Решението на БНБ идва непосредствено решението на Европейския банков орган да реактивира насоките от април тази година относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.

 

Под директен надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) са системно важните банкови институции. Под контрола на ЕЦБ са остонви банки у нас: БДСК, Булбанк, ОББ, Юробанк и ПИБ.

 

Преди година Европейската централна банка направи стрест тест на банковите ни институции, като откри капиталов недостиг от 262.88 млн. евро в Първа инвестиционна банка, който бе покрит с изкупуване акции от държавата.

Rivva.infoКоментари