Поскъпване на газта с над 15% от септември

29.08.2020

КЕВР предлага поскъпране с над 15% на природният газ от септември. Окончателното решение за поскъпването регулаторът ще вземе на 1 септември, когато ще бъде предоставена допълнителна информация за цените на синьото гориво на европейските борси и за курса на долара.

 

Сред основните причини за поскъпването КЕВР изтъква ръста с 40% на борсовите индекси. С последните промени в наредбите за цената на топлоенергията ще се определят веднъж годишно, коетосъщо се изтъква като оправдание за предлагане на по-високи цени.

 

Омбудсманът Диана Ковачева настоява за извънредна проверка след многобройните жалби срещу "Топлофикация София“ ЕАД за символично възстановяване на суми след поевтиняване на природния газ със задна дата от август 2019 г. До гражданите е достигнала половината от сумата, възстановена от „Булгаргаз“ ЕАД на топлофикационните дружества, а останалата половина КЕВР е насочи към държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който поркива разходите за зелена енергия, за студения резерв и задълженията към обществото.

Rivva.infoКоментари