Инвеститорски интерес за изваждане част от плаж Аркутино от Натура 2000

04.08.2021

На 40 километра южно от Бургас се намира плаж Аркутино обсипан с дюни покрити с пясъчните лилии. Тези нежни бели цветя издържащи на 40 градусови жеги се наричат „Царицата на цветята” или още „Морски нарцис”.

 

Растението е застрашено единствено по българските и част от северните турски брегове на Черно море. В останалата част на Европа, където също присъства по Средиземноморието, е изключително добре разпространено и оформя сериозни популации.

 

Южната част на плаж Аркутино достигаща до нос Кая – част от резерват Ропотамо. Пътека през хребета отвежда до устието на реката в Черно море. В близост е и  блатото Аркутино. В превод от гръцки означава „Мечешкото блато“ (αρκούδα-мечка), в което могат де се видят и водни лилии.

 

Непосредствено до северната част на плажа се намира комплекс с незавършени бетонни къщи започнат през 80-те години като център за даровити деца към "Асамблея знаме на мира". След влизането на района в защитените площи по Натура 2000 строежите са преустановени.

 

Проектозаповед качена на сайта на МОСВ предвижда зоната на строежа да се извади от защитените части за да може инвеститора Аркутино ЕАД да завърши започнатия по времето на соца комплекс.

 

На  500 метра от северния бряг и строежите на на плажа е Змийският остров, които също попада в резерват Ропотамо.

 

На три километра и половина на север се намира и шофьорският плаж - Алепу станал известен с изграждането на четириетажен хотел като подпорна стена.

 

Началото на месец юли Националния съвет по биологично разнообразие гласува към европейската екомрежа да бъдат прибавени плажовете Корал, Карадере и Пашадере.

Rıvva.infoКоментари