10 години абсолютна давност на задълженията на гражданите

30.06.2020

Промени в Закона за задълженията и договорите предвиждат 10-годишна абсолютна давност на събиранията от физическите лица. Законодателната инициатива е предпоставка за разглеждане до края на годината и на предложенето за така наречения „частен фалит“.

 

Законодателна инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ цели да сложи край на фигурата на така наречения „вечен длъжник“.

България е единствената страна-членка на ЕС без правна регламентация, която да слага край на задълженията на физически лица. Има открити процедури за принудително изпълнение от частни съдебни изпълнители за над 5 милиарда лева, засягащи над 600 хил. семейства.

 

Към момента в българското законодателство има 10-годишна абсолютна давност единствено за публичните вземания.Въведена е обща 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възндаграждения за труд, но има отавени вратички които позволяват на частните съдебни изпълдители да преследват длъжниците безкрайно начислявайки допълнителни разноски.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*