Събраха парите за Aлександровска след като болницата отказа дарението на Ивайло Пенчев(обновена)

23.03.2020

Три жени инициираха кампания за събиране на 220 хил. лв. и успяха да го направят за 8 часа. Средствата са необходими за покупката на 5 обдишващи апарати от Япония.

Петнадесет NKV-550 Nohon Kohden са договорени и поръчани от ръководството на Александровска, като за 10 от тях са осигурени средства от големи корпоративни дарители, а след бързата реакция на Кристина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова оигуриха средтва и за останалите.

 

Дарение в размер на 200 хиляди лева на болницата направиха и от БДСК и ПОК Родина. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на реанимационна грижа на пациентите с доказана коронавирус инфекция, чрез закупуване на медицинска апаратура за дихателна реанимация - пациентски монитори, перфузори, инфузионни помпи, апарати за екстракорпорално мембранно окисляване, подвижни рентгенови апарати тип Кугел, дефибрилатори, транспортни респиратори, видеоларингоскопи, бронхоскопи и др., както и за закупуване на медицински консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинския персонал.

 

Три дни по рано Александровска болница, която е център за прием на болни от коронавирус, отказa дарението под условие на Уолтопия. Дарението от дружеството на Ивайло Пенчев, в което до края на 2018 работят 730 човека, но от 2019 вече 630, бе с условието семейството на Пенчев и работещите в Уолтопия да са с предимство при слуай на Covid-19.

 

Директорът на Александровска Костадин Ангелов заяви, че хипократовата клетва не му позволява да влиза в пазарлъци и приема и ще приема само безусловни дарения които да са от полза на всички нуждаещи се.

 

Междувременно общопрактикуващите лекари получиха официална заплаха от НЗОК, че носят наказателна отговорност при неспазване ангажиментите си и ако откажт доболнична помощ на пациент.

 

Rivva.infoКоментари