Отложиха законопроекта за продажба на земя на чужденци

08.12.2019

Отложиха разглеждането закона за продажба на земя на чужденци с още 12 месеца, което означава, че едва в края на 2020 г. законопроектът ще влезе за дебати в Народното събрание.

 

Документът предвижда да отпадне спорният мораториум за продажба на земеделски земи на чужденци. Това трябваше да стане от януари догодина с промени в Закона за земеделските земи. Промените бяха публикувани в началото на месеца за обществено обсъждане.

 

Забраната за продажба на земеделски земи на чужденци бе наложена през 2014 г., след като страната беше залята от протести. Мотивите за недоволството тогава бяха, че в България може да се повтори случаят с Палестина - да се изкупят масово земеделски парцели от чужденци, след което те да се заселят и да променят етническия състав на българската държава. Тогава, след месеци масови протести, парламентът взе решение да наложи мораториум върху продажбата.

 

Решението за забрана на продажбата на ниви на чужденци бе взето от парламента на 22 октомври 2013 г., подкрепено от БСП, Атака и ГЕРБ, като само ДПС гласуваха за възможността чуждестранни граждане да купуват родна земя.

 

Конституционният съд обяви, че решението на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земя за чужденци и след 2014 г., е противоконституционно, защото нарушава правилата на ЕС за свободното движение на хора, предприятия и капитали.

 

Депутатите решиха българска земеделска земя да могат да купуват само граждани на други страни, които са пребивавали минимум 5 години в страната ни.

 

Заради ограничението в българския закон Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Тогава страната ни беше заплашена да плати еднократна санкция в размер на 839 хил. евро, и по 660 евро дневно за всеки ден бездействие по темата. Средствата се взимаха от структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители.

Rivva.info