Започна предизборната кампания за местна власт

28.09.2019

Избори за кмет ще има в 1 968 населени места с жители над 350 човека. За селата и градовете с жители под 350, които ще продължат да имат статут на кметство, общинския съвет ще определи в кои от тях могат да се назначават кметски наместници.

 

Общият брой на кандидатите за постове в местната власт е 36 288, като в това число влизат:

  • кандидати за общински съветници – 29 515;
  • кандидати за кметове на общини – 1 254;
  • кандидати за кметове на кметства – 5 059;
  • кандидати за кметове на райони – 460.

С най-много кандидати за кмет е Столична община, като за кметския стол се състезават 20 претенденти, след като за изборите бе регистрирана и партията издигнала Десислава Иванчева. Градът под тепетата е с 14 кандидати, в Бургас са 10.

В София, Пловдив и Варна освен кметове на общини ще се избират и кметове на райони, както и общински съветници. При липса на избран кмет с над 50% от валидните гласове на първия тур, ще се проведе балотаж на 3 ноември, на втори тур.

 

Партиите могат да бъдат финансирани от юридически лица и еднолични търговци, отделно от даренията от физическите лица. Даренията над 1000 лева могат да бъдат само по банков път, като от Сметната палата ще проверят произхода на доходите на дарителите.

До 30 работни дни след изборния ден партиите представят пред Сметната палата отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания, придружен с извлечение от банковата им сметка.

 

Регулиран е и размера на разходите които могат да бъдат похарчени в кампанията, като максимумът за големите ни градове е до 1 милион лева.

 

ЦИК ще отпусне само по един протокол за отчитане на резултати, като се предоставя и чернова.

Rivva.infoКоментари