НАП очаква Тад груп ЕООД да плати глобата от 5 100 000 лева(обновена)

09.09.2019

Националната агенция за приходите (НАП) изработи страницата за проверка каква лична информация е изтекла при пробива на съврърите й. Сред хакнатите данни са имена, ЕГН, адреси, телефони, имейл адреси, доходи на физически лица, издадени актове за административни нарушения, плащания на данъци и осигурителни задължения през „Български пощи“ АД. Сред изтеклите са и данни изискани в НАП от други институции, като Агенция „Митници“, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК.

 

Проверката на страницита на НАП може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

 

Глоба в размер на 5 100 000 лева наложиха от Комисията за защита на лични данни на НАП. Санкцията е заради осъществен неоторизиран достъп, неразрешено разкриване и разпространение на личните данни на физически лица от информационните бази данни.

 

От НАП обмислят предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака, като финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство Тад груп ЕООД.

 

Фирмата на Иван Тодоров е приключила 2018 година с печалба от 8 хиляди лева, но предвид натрупани загуби от минали години не е внесла и лев данък в държавния бюджет. Хакерите отговорни за теча на лични данни с официални заплати от по 1 250 лв също могат да бъдат привлечени като обвиняеми.

 

От приходното ведомство съобщиха, че ще обжалват наложената глоба предвид факта, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и са осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

Rivva.info