Нови сензорни станции за въздуха в София

12.07.2019

22 сензорни станции за следене показателите на въздуха ще бъдат разположени в различни райони на София. Данните от тях ще бъдат достъпни в реално време, заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция „Околна среда".

 

Проектът е финаниран по програмата "Балкани-Средиземно море". Отпуснатия ресурс за Столична община е 500 хиляди евро. Общия бюджет за всички градове сред които са и Никозия, Тирана, Скопие и Солун е в размер на 1,417 милиона евро.

 

Първата станция е на територията на Красно село, парк „Хиподрума". Всичките 22 станции трябва да са монтирани до края на лятото. От декември ще заработи и мобилно приложение, през което можем да следим данните.

 

България е с едни от най-лошите показатели за замърсеност на въздуха именно предвид отоплението на дърва и въглища, като данните от националните измернвателни станции често се разминават със световните показатели в реално време.

 

Страната ни има одобрени 111 442 100 лева еврофинансиране за мерки срещу наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди в седем града. 100% от срествата ще бъдат осигурени от кохезионния фонд и националния бюджет.

Rivva.infoКоментари