Избори за местна власт на 27 октомври(обновена)

24.07.2019

Държавният глава Румен Радев насрочи със свой указ насрочи изборите за общински съветници и кметове да се състоят на 27 октомври 2019 г. На местата, където има балотаж, ще се гласува на 3 ноември.

Вотът за общински съветници отново ще бъде с преференциална опция. Съгласно промените в изборния кодекс няма да има машинно гласуване, което е провали две години по-рано на парламентарните избори. Машинното гласуване бе наложено преди 2 години със закон, но поради невъзможността за въвеждането му от ЦИК бе отменено.

 

За изборите за Европарламент тази година бяха ползвани 400 уреда за машинно гласуване, но властта обяви че платената цена е по 60 лева на глас, което не е рентабилно. По 15 лева допълнително получаваха и членовете на избирателни комисии в които бяха поставени машини.
С последните промен на изборния кодекс машинното гласуване отпада единствено за метните избори, като е е алтернатива на гласуването с бюлетнина на изборите за месетен и европарламент, както и за държавен глава.
На предишните избори за местна власт, които се проведоха преди 4 години бяха преизбрани градоначалниците на 11 областни града.
Rivva.info


Коментари