Европейската комисия настоява за мерки срещу прането на пари

09.06.2019

В своя годишен преглед Европейската комисия критикува България за недостатъчни мерки срещу прането на пари. От институцията изискват България да осигури на ефективен надзор и прилагането на европейските правила в борбата срещу прането на пари. Цитиран е и миналият незабелязан от регулаторните ни институци превод от над 140 милиона от Венецуелската петролна компания през Инвестбанк. Очаква се и докладът на ЕЦБ за стрестеста на шест от банките ни, сред които е и Инвестбанк.

 

От Европа коментират, че резултатите на образователната ни система са ниски и продължават да бъдат силно повлияни от социално-икономическия статус на родителите.

 

Конкретни насоки за икономическата политика на страната ни през следващите 12 месеца трябва да са в няколко области – финансов сектор, пазар на труда, публични финанси и политика спрямо инвестициите. Несигурността в законодателството и регулациите, корупцията, бюрократичните спънки и недостатъчното предлагане на работна ръка продължават да са сред основните пречки пред инвестициите.

 

България е с най-високо ниво за усещане на корупция в ЕС което е от 2014 година насам, като изпреварва и Румъния.

 

Брюксел настоява и за по-тясна връзка между европейските фондове и Европейския семестър и да може да се осигури механизъм за контрол на разходването на евросредствата.

 

За България, като една от най-слабо развитите държави в съюза, палитрата от сектори, в които й се препоръчва да насочва инвестициите, е пределно широка.

Rivva.infoКоментари