Изложба в Плевен с личните вещи на Васил Левски

11.05.2019

Регионален исторически музей Плевен организира съвместна изложба "С духа на Апостола", като събира от още шест други български музеи личните вещи на Васил Левски. Показани са сабията, тефтерчето, преносимата печатна машина на Дякона. Изложени са и факсимилета на пима на Васил Левски, копия на всички седем оригинални снимки на Апостолът на Свободата, документи на революционната организация и печатите на Българският революционен централен комитет.

 

Изложбата с над 90 експоната е предвид предстоящото отбелязване на 150 години от създаването на Българският революционен централен комитет, който е учреден на 31 октомври 1869 г. в Букурещ от Любен Каравелов, който е и негов първи председател. Изграждат се два центъра - вътрешен и външен, като управлението на революционната дейност в България и Привременното правитество се възлагат на Васил Левски.

 

Програмата на БРЦК е публикувана в руското емигрантско сп. „Народное дело“, а след това и на страниците на в. „Свобода“ и в брошурата „Български глас“.

 

Крайна цел на българското националнореволюционно движение е извоюване политическото освобождение на българския народ, като се разчита единствено на неговите собствен сили. Отхвърля се по най-категоричен начин намесата на външни фактори.

 

Любен Каравелов защитава и идеята за установяване на добросъседски отношения с всички балкански народи, особено със сръбския и румънския, и за създаване на „южнославянска или дунавска федерация“ от българи, сърби и румънци, като всеки от тях запази вътрешното си самоуправление и националния си суверенитет.

 

Изложбата "С духа на Апостола" може да бъде видяна до 30 юни 2019, входът на 11 май - нощта на музейте е безплатен.

Rivva.infoКоментари