111-то мято отреждат на България по Свобода на словото

02.05.2019

Изследване на "Репортери без граници" сред 180 държави поставя страната ни на 111-то място с индекс 35,22 непосредствено след Етиопия. През 2013 година България е била 87-ма, а през 2017 пада до 113-та позиция.

 

България е определена като страна с медии управлявани от олигарси, сред които и Делян Пеевски притежаващ два вестника Монитор и Телеграф и телевизия Канал 3. Пеевки е посочен и като инициатор на медиината атака срещу фалиралата КТБ.

 

Първата петица е от европейски страни, като за трета поредна година на върха е Норвегия с индекс 7,63, втора е Швеция, а трета Холандия. Петицата е допълва от Финландия и Швейцария. Румънците са 44-ти, Северна Македония е 95-та, а Турция на 157-ма позиция. Русия заема 149 то място, Китай са 177-ми.

 

Друг извод на организацията е, че враждебността към журналисти в някои страни е прераснала в по-сериозни действия.

Саудитска Арабия умишлено ликвидира журналиста Джамал Кашоги в консулството си в Истанбул, за чиято поръчка бе обвинен саудитския принц-претолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд. Украйна се прослави през изминалата година с измисленото убийство на Аркадий Бабченко. Съединените щати са на 48 място, с три места по-надолу от миналата година.

 

През 2018 година са извършени три убийства на журналисти в Европа - Малта, Словакия и България, вербални и физически атаки в Сърбия и Черна гора.


Едва в 24 процента от държавите, положението с медийната свобода е добро или задоволително и това е по-малко в сравнение с миналата година.

Rivva.info