Пловдив и Матера са европейските столици на културата 2019

12.01.2019

В 19 часа днес ще започне спeктакъла "Ние сме всички цветове", с който се поставя официалното откриване на годишното домакинство на Пловдив като европейска столица на културата.

 

Хореографията е на германската компания phase7 performing.arts основана 1999 от Свен Сьорен Байер. Компанията е организирала и церемонията по закриване на европейска столицата на културата Ставангер/Норвегия/ през 2008. Представленията на компанията съчетават медия и театър.

Празненствата ще продължат с  концерни на James & Black (USA) и Акага на открита сцена Ядрото.

 

Дом на киното Lucky ще представи най-новите български филми Възвишение, Безкрайната градина и 8'19'' по разкази на Георги Господинов в Събота, а Неделя предиобяд ще започне с детските Лили Рибката с прожекция в 11,15 и Случаят Кюри 13,15 часа. Съвременните български ленти на 13-ти са Въздесъщият, Дъвка за балончета и Христо на Георги Лефтеров.

 

За европейски столици на културата винаги се избират по два града, като заедно с Пловдив, втори културен център на стария континент е италианският град Матера, намиращ в южноиталианската провинция Базиликата.

Пещерните жилища в иторичекия център на Матера, които имат история от 10 век преди н.е., са обявени за културно иторическо наследство на Юнеско през 1993 година.

 

Церемонията по откриването в италианското градче ще се проведе седмица по-съно на 19 януари, като е предвидено маршови оркестри от цялата провинция да превземат Матера, натъпвайки от всички посоки, и тържествата да продължат до зори на следващия ден. Церемонията е наречена "Да открехнем Бъдещето" и ще се излъчва по РАI.

 

През 2018 столици на културата бяха столицата на Малта - Валета и Леуварден в Нидерландия

Rivva.infoКоментари