Ясен Тодоров с първа награда за фотография на "Нешънъл джиографик"

21.12.2018

Българинът Ясен Тодоров спечели голямата награда във фотографския конкурс на „Нешънъл джиографик” за 2018 г. Снимката, озаглавена „Нереално”, е избрана сред 10 хиляди конкурентни от цял свят.

 

Кадърът, за който е отличен българинът, показва последиците от скандала с немския автоконцерн Вълскваген „Дизелгейт”, който е влагал манипулиран софтуер в колите си и са представяли неверни данните за произвежданите от тях вредни емисии. Хиляди коли Фолксваген и Ауди, повечето съвсем нови, никога некарани коли са складирани на няколко различни места из Щатите.

 

На снимката на Тодоров от въздуха е снимано едно от тези големи паркоместа е в пустинята Мохаве, която се намира на 2 часа оттук, от Сан Франциско. Наградата е 5000 долара.

"Улавяайки сцени като тази, се надявам да станем по-разумни и по-загрижени за нашата хубава планета" заяви българинът след като разбра, че печели първото място на „Нешънъл джиографик”

 

Ясен Тодоров е професор по цигулка в университета на Сан Франциско. Преподава и в три висши музикални училища в Китай. Изнасял е концерти на почти всички континенти, носител е на няколко международни награди. Освен музиката, важна част в живота му заемат още две страсти –  пилотирането на самолет и фотографията. В страницата на Тодоров в „Нешънъл джиографик” могат да бъдат видяни и други снимки от полета му над пустинята Мохаве.

 

Преди две години Стоян Ненов спечели със снимка в категорията "горещи новини" награда Пулицър.

Rıvva. infoКоментари