Концерт за празника на столицата

17.09.2021

Отворени врати по повод празника на София обяви Столичния зоопарк. С безплатен достъп за посетителите ще са и Регионален исторически музей – София.

Концерт на открито с участието на Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов с начало 18:00 часа ще се проведе в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest.


В Историческия музей гражданите и гостите на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби, както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

 

София е избрана единодушно за столица от депутатите от Учредителното народно събрание във Велико Търново преди 141 години. Това става по предложение на проф. Марин Дринов, като един от мотивите му е, че София е стар български град, отдалечен от турската граница и поради географското си разположение има потенциал за икономически растеж.

 

През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. За изграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти сред които Константин Йованович проектира сградата на Народното събрание, Йордан Миланов изработва окончателния проект на Ректората на Софийския университет и ръководи строителството му. И двамата са завършили архитектура във Виена.

 

В новата визия на София са включени и много чуждестранни архитекти: чехът Антонин (Адолф) Колар, проектира Министерството на войната, хотел "България", Военния клуб, а швейцарецът Херман Майер – читалище "Славянска беседа", сградите на Българската академия на науките, Българската народна банка, както и мавзолея на княз Александър Батенберг. Австриецът Фридрих Гюнангер е проектирал Духовната академия (Богословския факултет) и е участвал в преустройството на Княжеския дворец.

 

През 1891 г. по проект на главния архитект на София Арнолд Колар и на Вацлав Прошек е построен Орлов мост - символичната врата на града.

 

Регионалният исторически музей – София предлага срещи с вълнуващата хилядолетна история на нашия град чрез възможностите на дигиталните технологии.

 

София възниква VI – V хилядолетие преди Христа, като праисторически селище в Софийското поле в района на днешния квартал Слатина. През годините градът се е казвал Сердика, Средец и Триадица.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*