За час на тъмно в Часът на Земята

30.03.2019

За 60 минути без осветление от 20.30 днес, в часът на Земята. Над един милиард души в света от 170 държави, се очаква да угасят осветлението си за един час, като част от световната инициатива на WWF “Часът на Земята”.

 

Спирането на осветлението за час в последната събота на март се провежда за дванадесета поредна година и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

 

WWF организира нощно изкачване на Черни Връх. На пазара до площад Батенберг ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника и текстилни дрехи. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце.

 

Фермерски пазар ще бъде устроен пред Народния театър от 10 до 18 часа, ще има и огнено шоу съпътстващо часът на тъмно от 20,30 до 21,30 ч.

 

В инициативата се включват още Перник, Плевен, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора където ще бъдат загасени светлините на общиниските сгради.


Над 7 000 града се включват в призива за борба с глобалното затопляне. Без светлини ще останат знакови световни символи като Айфеловата кула в Париж, статуята на Исус в Рио де Жанейро, Лондонското виенско колело, кулата “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства.

 

2018 година е четвъртата най-гореща година след 2016, 2017 и 2015 според изследванията на НАСА, което отрежда на поледните четири години стабилна тенденция в повишавене на температурите. Очакванията за 2019 година е затоплянето да продължи след като в края на миналата година САЩ напусна Парижкото споразумение за климата предвид големите загуби на американската икономиката.

 

Цел на споразумението е да намалят изпускането на въглероден двуокис в атмосферата и парниковите газове с най-малко до 40% през 2030 година, както и да да подпомогнат слаборазвитите икономики със 100 милиарда долара годишно. Приносът на ЕС за 2016 е 20,2 милиарда евро.

Rivva.infoКоментари
 
Чавдар - 02/04/2019
Ехо ...EVN големи природозащитници се извъдихте

Чавдар - 02/04/2019
Вчера ни спираха тока за час и половина ... това брои ли се ?

Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*