Опасно мръсен въздух в цялата страна. Видин, Русе, София и Пловдив - рекордьори

20.01.2019

От началото на годината нивата на замърсяване на въздуха достигнаха рекордни нива в цяла България.Замърсяване на въдуха се отчита не само в големите индустриални градове като София, Пловдив и Русе, но и в Пазарджик, Видин, Пещера. Иформация за наличието на прахови частици за България е онлайн налична към реално време, но данните за качеството на въздуха често се разминават със световните показатели за качество на въздуха.
Най-отровен въздух сме дишали на 1 и 7 януари. В първите днни на 2019 г. 19 от автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух са отчели превишение на допустимите норми. Най тежко е положението във Видин, където нормите са били над 100 пъти над здраволовните нива. Лош е бил и въздухът в Русе, следвани от София, като в квартал "Хиподрума" замърсяването е било пет пъти над нормата. Четири пъти по-мръсен въздух са отчетени в "Павлово" и "Надежда".

 

В периода 1-2 януари два пъти по-мръсен въздух са дишали и в  Благоевград, Горна Оряховица, Плевен, Пловдив и Смолян.

 

На 7 януари 18 от станциите в страната са отчели наднормени нива на праховите частици, като рекордът е в София - в кварталите "Надежда" и "Хиподрума", и Пловдив - в квартал "Тракия".

 

"На цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й замърсяването се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво.

Rivva.infoКоментари