Честваме 176 години от рождението на Христо Ботев

06.01.2024

Христо Ботьов Петков е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Той е първото от общо деветте деца на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. Учи в Одеса до трето отделение след което, започва работа като учител в Южна Безарабия. Прибира се в родния Калофер, където в училище взема часовете на болния си баща.

 

След подобряване здравето на Ботьо Петков, сина му заминава отново за Одеса за да довърши образованието сир но така и не стига до там. Присъединява се към хъшовете в Гюргево. Записва се в четата на Желю войвода и за кратък период работи като учител в Александрия и издава "Дума на българските емигранти" и "Знаме".

 

Зададе се тъмен облак

откъм гора, от Балкана

дали ще е дъждец дребен

или ще е буря страшна ...

 

Христо Ботев активно участва в революционния живот в Румъния. Сформира собствена чета, с която на 16 май 1976 се качва на кораба "Радецки" и слизат на Козлодуй.

 

Два дни по-късно в местността Вола, Врачански балка Ботев е пронизан в гърба от смъртоносен коршум.

 

Фотодокументалната изложба "Жив е той, жив е!"  подредена в Мраморното фоайе на Столична библиотека показва списанията "Венец", "Весела дружина", "Градинка", "Детска радост", "Детски живот" и "Детски свят" с издавани стихотворения, очерци, разкази и статии за Ботев. Изложбата представя и първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, Стоян Заимов и Иван Клинчаров.

 

Септември 2020 бе реновиран кораба „Радецки“ и е достъпен с обновявена музейната експозиция. Тя е посветена на Христо Ботев и проследява историческите събития от май 1876 г.

Rivva.infoКоментари