Растеж предвижда Бюджет 2018

01.11.2017

Бюджетът за 2018 година предвижда ръст на икономиката с 3,9% и спад съответно на базработицата и инфлацията с 6,2% и 1.6%л Минималната работна заплата става 510 лева, като е предвидено до 2020 да наране с още 100 лв.

 

През следващата година държавата планира да събере 38,3 млрд. лв. или с 3 млрд. лв. повече спрямо плана за миналата година. Очаквания ръст е заради увеличени постъпления от данъци и осигуровки. Двете големи пера, които растат с по около 1 млрд. лв., са ДДС и осигурителни вноски. Постъпленията от косвения данък се увеличават заради очакванията за ръст на цените на горива, метали и храни, повече потребление на домакинствата, увеличението на акцизите на цигарите. Приходите от осигуровки са завишени предвид увеличената МРЗ.

Като приход са придвидени и 480 мил. лв. от предстоящото отдаване под концесия на Летище София, което не се състоя през текущата година.

 

През 2018 година харчове за старната ни ще донесе е предстоящото ни европредседателство, като са заделени значителни средства за рамонт на НДК, охрана и настаняване на европейските чиновници. Предвидени са и 70 000 лева за сайта който ще бъде основен источник на информация за председателството ни www.eu2018bg.bg

 

Ще има увеличение на заплати в обществения сектор, за здравеопазване и пенсии. Предвидени са 330мил. лв., с които да бъдат поетапно увеличени заплатите на  89 хил. педагогически специалисти, отделени са и 19.7 млн. лв. за увеличение на заплатите в спешната помощ.  Здравната каса ще получи с 400 млн. лв. повече.

 

Министерство на отбраната ще получи вече обявените 100 млн. лв. за увеличение на заплатите в системата, за другат силова структура МВРима с 55 млн. лв. отгоре за по-високи заплати на полицаите на терен.  За общинските администрации са предвидени 23 млн. лв. повече за персонал. За НАП е предвидено увеличаване на щатната бройка с 200 данъчни.

 

Голяма част от неслучилите се големи проекти през тази година, като магистрала "Струма", жп инфраструктура и военни сделки се прехвърлят за 2018 г. и правителството планира да похарчи 39 млрд. лв.

 

От финансовото ведомство обясняват, че очакват към края на 2018 г. държавният дълг ще спадне до 23.5 млрд. лв., или 22.3% от прогнозирания БВП.

Rivva.infoКоментари