Крупна схема за източване на европейски фирми с българско участие

07.01.2016

Разкрита е схема за източване на европейски фирми при която българи, живеещи в чужбина, проучвали внимателно големи компании, разплащащи ежедневно суми в милиони с клиенти. След това изпращали имейли от името на директорите на компаниите, в които нареждали на финансовите им отдели да преведат големи суми пари на български фирми, с които уж имали договори.

 

За да реализира схемата си престъпната група регистрирала в България над 20 кухи фирми, по чийто сметки се превеждали парите. Парите са теглени от банкови офиси в Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Задържани са 14 българи замесени в схемата. Георги Христоов Георгиев е обявен за общодържавно издирване, след като изтеглил от сметката на новорегистрираното си дружество с капитал от 2 лева над един милион евро.

 

За по-малко от два месеца са източени над 2 милиона евро, като най-силно засегнати са френски фирми. Според окръжния прокурор на Пловдив е предотвратено теглене на предварително заявени още 5 милиона евро получени преводи в определени търговски банки.

Rivva.infoКоментари