България празнува 115-ата годишнина от независимостта си

22.09.2023

Честванията по случай 115 години независимост започнаха от 11 часа във Велико Търново. Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" от 19,00 часа.

В София в 11:00 ч. пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I” ще се проведе честване, в което ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева.

 

Фердинанд е княз на България от 1887 г. до обявявяването на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г.

С промяна на Търновската конституция титлата на Фердинанд е променена от „княз“ на „цар“, какъвто е до абдикирането му 1918 г. Официалното наименование на държавата от „Княжество България“ става „Царство България“.

 

Великите сили отказват да признаят независимостта на България. Турция настоява България да й изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски, Българо-турски и Руско-български протоколи с които Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали след от войната, срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*