България празнува 112-ата годишнина от независимостта си

22.09.2020

Тържествена заря-проверка ще се проведе от 20,00 часа във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

 

Отбелязването на празника в старопрестолния град ще продължи с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

 

В София пред Паметника на Независимостта на пл."Княз Александър I" от 10,30 до 11,30 часа ще има почетен гвардейски караул.

 

В Националния военноисторически музей ще бъдат изложени държавният печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“ и униформата на цар Фердинанд

 

Фердинанд е княз на България от 1887 г. до обявявяването на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г.

С промяна на Търновската конституция титлата на Фердинанд е променена от „княз“ на „цар“, какъвто е до абдикирането му 1918 г. Официалното наименование на държавата от „Княжество България“ става „Царство България“.

 

Великите сили отказват да признаят независимостта на България. Турция настоява България да й изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски, Българо-турски и Руско-български протоколи с които Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали след от войната, срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.

Rivva.infoКоментари