Честваме 138 години съединена България

06.09.2023

С ден на траур отбелязва годишнината от съединението община Царево след наводненията в югоизточна България. Трима души са загинали, двама са в неизвестност.

 

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България. Територията на България е отново единна след разделянето й през 1878 г. по силата на Берлинския договор. Източна Румелия, която остава под  владичеството на Османската империя се присъединява към независимото Княжество България.

 

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.

 

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

Rivva.infoКоментари