Честваме 134 години съединена България

05.09.2019

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България. Територията на България е отново единна след разделянето й през 1878 г. по силата на Берлинския договор. Източна Румелия, която остава под  владичеството на Османската империя се присъединява към независимото Княжество България.

 

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.

 

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

 

Честванията в Пловдив ще започнат от катедралния храм "Света Богородица" с молебен обслужен от пловдивския митрополит.  Традиционно от 18,30 часа на площад "Централен" в Пловдив ще има възстановка на събитията то 6-ти септември 1885 г. от комитет "Родолюбие", а от 20,30 ч. е тържествената заря-проверка на площад "Съединение".

 

В София в мавзолея-костница на княз Алекандър Батенберг ще се проведе тържествено почитане на празника, което ще започне в 11,30 часа. Слово ще изнесе зам. кмета с ресор Култура Тодор Чобанов.

Rivva.infoКоментари