За час на тъмно в името на Земята

23.03.2024

Всяка последна събота от месец март WWF отбелязва часа на Земята с призив за 60 минути без осветление от 20.30 днес. Над един милиард души в света от 120 държави, се очаква да угасят осветлението си за един час, като част от световната инициатива “Часът на Земята”.

 

Спирането на осветлението за час в последната събота на март се провежда за четиринадесета поредна година и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

 

“Часът на Земята” се организирана от международната природозащитна организация WWF и обхваща 25 времеви зони, включвайки над 2 700 града в призива за борба с глобалното затопляне.

 

Без светлини остават Айфеловата кула в Париж, статуята на Исус в Рио де Жанейро, Лондонското виенско колело, “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк.

 

2023 поредна година с най-висока средногодишна температура, която вече е над 15 градуса по Целзий. Две деситилетия по-рано средната температура на Земята е била с 0,5 по-ниска. Средната температура се е покачила 1,54 °C спрямо 1900

 

Високите температури през изминалата година доведоха до големи горски пожари в Сибир, Австралия и Амазония. Бедствени засушавания в Индия оставиха безлюдни стотици села поради липсата на вода още през 2019. Хората мигрират заради невъзможността да оцеляват при 45 градусовите жеги и липсата на питейна вода.

 

В края на 2018 г. САЩ напусна Парижкото споразумение за климата предвид големите загуби на американската икономиката, но след встъването в мандат на Джо Байдън се завърна към климатичното споразумение. Цел на споразумението е да намалят изпускането на въглероден двуокис в атмосферата и парниковите газове с най-малко до 40% през 2030 година, както и да да подпомогнат слаборазвитите икономики със 100 милиарда долара годишно.

Rivva.info