За час на тъмно в името на Земята, днес от 20,30 часа

28.03.2015

За 60 минути без осветление от 20.30 днес, в часът на Земята. Над един милиард души в света от 120 държави, се очаква да угасят осветлението си за един час, като част от световната инициатива “Часът на Земята”.

 

Спирането на осветлението за час в последната събота на март се провежда за девета поредна година и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

 

“Часът на Земята” се организирана от международната природозащитна организация WWF и обхваща 25 времеви зони, включвайки над 2 700 града в призива за борба с глобалното затопляне.

 

Без светлини остават Айфеловата кула в Париж, статуята на Исус в Рио де Жанейро, Лондонското виенско колело, “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата през 2015 ще се включи и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства.

 

За средата на годината е насрочена среща в Париж за дискусия относно ограничаване на глобалното затопляне. През месец Ноември 2014 среща на 120 лидери от цял свят се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, в която участие взе и Леонардо Ди Каприо.

 

2014 година бе най-горещата година на Земята, като 10 от най-горещите години са регисрирани от 1990 година насам

 

Часът на Земята в София ще се отбележи пред Народния театър с рисунки с огън, светлинно шоу и музика.

Rivva.info