България почита жертвите на комунизма

02.02.2024

Литургия по повод издадените 127 смъртни приъди на местни жители от Народният съд ще бъде отслужена в Ловеч. Паметта на загиналите ще бъде почетена на мястото където от 1959 до 1962 година се е издигал лагера на смъртта „Слънчев бряг“ в които без съд и присъда за заточвани българи по време на тоталитаризма.

В Плевен ще бъде отслужена панихида пред паметника на загиналите и репресираните от 11 часа пред паметника в Гаровата градинка на площад "Иван Миндиликов".

 

Литургия ще има и в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Обединеният съюз на репресираните и сродни организации ще отбежат годишнината от 11 часа.


На 1 Февруари 1945 г. Народния съд произнася най-големия брои смъртни присъди над политици в иторията ни. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

 

Сформирани са тринадесет специализирани върховни състави към народния съд за съдене на бившите министри, регенти и царски съветници, журналисти, служители на БНБ и други банки. Произнесени са 2618 смъртни, 1226 доживотни, 8 двадесетгодишни, 946 петнадесетгодишни, 687 десетгодишни и още 3741 по-краткосрочни присъди.

 

На смърт са осъдени и тримата членове на царската фамилия - братът на цар Борис III  княз Кирил Преславски, регентите проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

 

Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките, извън Централните софийски гробища


Управлявалият страната премиер - Константин Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г.

Rivva.info