Петър Стойчев печели състезанието в ледените води на Артактида(обновена)

17.11.2018

Петър Стойчев спечели състезанието на 1000 метра плуване свободен стил в водите на Антарктида при температура -0,8 градуса. Плувецът ни мина детанцията за 11,08 минути, като преплува финалните метри бътерлай. Температурата на тялото на Стойчев непосредствено след излизане от ледените води е била 30,8 градуса, но е успял бързо да се възстанови.

Втора с 12,09 минути е аржентинката Виктория Мори, а трети на минута и половина след Стойчев е испанеца Диего Лопес.

 

Преди седмица 16-те състезатели от 9 държави които се престрашиха да вземат участие в първото състезание за плуване в ледените води на Артактида отпатуваха от чилийския град Пунта Аренас, кдето имаха възможност да се климатизират с ледените температури на седмия континент. Плувците измерват сили в еднокилометровата дистанция за първи път.

 

Българският плувец Петър Стойчев ще участва в състезанието, като заедно с останалите 15 състезатели проведоха тренировки в басейн с ледена вода за аклиматизация и в Магелановия проток.

 

Преди две години плувецът ни спечели шампионата по плуване в ледени води в Сибир на дистанция 450 метра, където температурата на водата бе 1 градус.

Rivva.infoКоментари