Sofia Menar фест представя новото източно кино от 15 януари до 03 февруари в София

05.01.2019

Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

 

Феста ще се открие с прожекцията на Оскърбление на режисьора Зиад Дуейри. С участието на Камел Ел Башан - отличен за най-добър актьор на фестивала във Венеция. Палетстинският театрален актьор, за когото тове е дебют в киното, печели купата "Волпи" при конкуренцията на Мат Деймън и Сам Рокуел.

 

Софийските зрители ще гладат премиерно "Да пееш в Париж" режисиран от американския фотограф Джеф Веспа, който е от създателите и дизайнер на бранда WireImage.com, както и на дъщерната компания акцентирана върху снимки на змездите MediaVast, която през 2007 година е продадена на Getty Images за над 200 милиона долара в кеш. Продуцент е на Sellebrity и Face in the crowd Филмът разказва за казахтански певец, който тръгва да покорява парижката сцена и се среща с идолите си Джордж Гершуин и Ървинг Бърлин.

 

Испанкият "Мечтан живот" на режсиьора Марк Реча ще върне при българската публика отново актьорът Серхи Лопес, който бе и в основния актьорски став на "Човекът, който уби Дон Кихот".

Индийката Ашвини Айер Тивари е предтавена с романтичния "Сладкиш от Барели", в който красивата Бити търси любовта в лицето на автора на книга за любовтта, но открива двама приятели. Това е четвъртия филм на 39 годишната режисьорка, като катко и в предишните й се набляга на индийките танци.

Турското кино ще бъде представено от "Таксим холдем". Филмът на Майкъл Юндер привлича внимание с щателно описани персонажи и история. В къщата в Таксим, се организира парти за игра на покер, чрез която се дава независим критичен поглед върху човечеството, на фона на протестите на изветния площад, без да се позовава конкретно географско местоположение. Премиерата на филма в Турция бе подкрепена от Бурак Алтай, Енгин Акюрер и Баръш Кълъч.

Вторият турски игрален филм е "Кратките ми слова" на режисьора Бекир Бюлбюл, а късометражното кино на южната ни съедка е представено с "Интервю за работа".

Документалното турско кино е преставено с разказа за историка, който събира събития и човешки съдби на родния се град и има над 1 милион фотоглафии на европейкия град на Турция, познат на всички като "Окото на Истанбул".

 

Освен програма в софйиските кина в От 15 до 29 януари в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора ще бъдат показани 8 от заглавията на Menar Film фест. Филми ще бъдат показани и в европейската столица на културата Пловдив, както и в морската ни столица Варна.

Rivva.infoКоментари