"Човекът, който уби Дон Кихот" идва при българския зрител

04.09.2018

Международния кино-литературен фестивал CineLibri стартира на 10-и септември с екранизацията по романа на Иън Макюън "На плажа Чезъл". Британецът ще присъства лично на откриването на феста и ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

 

На фестивалът, който събира киното и книгите ще бъде премиерата на "Аз съм ти, Адриана", който ще бъде показан на 14-и. Филмът е по незавършеният "Роман без заглавие" на Дидитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димов. В лентата се срещат две коренно различни жени студентката Юра, останала сирак от малка и възрастната наследила богатство Адриана които ни разказват колко крехка и коварна е съдбата и обратите които ни дебнат. Главните роли са поверени на Жанет Спасова и Ирмена Чичкова, сред мъжкия екип са Деян Донкон, Захари Бахаров и Владо Карамазов. Премиерата на малкият екран ще е на 21-ви по БНТ.

 

На 16-и в НДК ще бъде показан филма на сценарита и режисьор Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот". Образите на Дон Кихот и Санчо Панса са поверени на Джонатан Прайс и Адам Драйвър. В лентата участват и Олга Куриленко, Серхи Лопес и Стелан Скарсгард. В сценария, на преплетения със съвремието роман на Сервантес, амбициозен рекламист се среща с възрастен обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот го възприема като Санчо Панса. Постепенно младият Санчо също губи връзката си с реалността и е погълнат от илюзиите които нямат край и разкриват творческия му потенциал.

Заснемането на филма започва 2000 година, като първоначлно ролята на Санчо Панса е отредена за Джони Деп, а водещата женка роля на Венеса Паради. Гласувания бюджет е 32.1  милиона долара. Проектът е съпътстван от много финансови проблеми, унищожаване на техниката при буря, продължително заболяване на първоначалия избор за Дон Кихот френския актьор Жан Рошфорт и снимките са преустановени 2002. Периода 2005 до 2016 снимките са подновени, като в ралята на Дон Кихот е Джон Хърт, но е диагностициран с рак и по-късно почива.

 

Третия опит за заснемането на лентата започва март 2017 и довежда до успешната и премиера на кинофестивала в Кан през май 2018, като средствата вложени в европейската продукция са 16 милиона долара.

Rivva.infoКоментари