Кукери превзеха центъра на Перник

27.01.2019

Три дни продължава 28-тия годишен фестивал "Сурва" в Перник. Време през което града е изпълнен с ярки маски и звън на чанове, а вечерите по главната се палят огньове. Това е най-големият празник през зимата в града, както и най-големият подобен фестивал в България и на Балканите. Над 7 500 участника изпълниха центъра на миньорския град. Дефилираха както местни които са участвали в първото му издание организирано 1966 г., така и невръстни деца.  Фестът е с международен статут от 1985 година, а от 2016 године е част от културното наследство на Юнеско.

 

Кукерите - мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. Те изпълняват различни ритуали и танци, с които да прогонят злите духове, да донесат здраве и берекет през годината. Във феста все по-голямо участие взимат и облечени в тежки костюми или народни носий девойки.

 

През 2009 г. Перник е обявен и за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции и градът става член на европейските карнавални градове.

Rivva.infoКоментари