Кристалина Георгиева кандидат за шеф на МВФ(обновена)

23.08.2019

Кристалина Георгиева e първата българка в историята, предложена от Европейския Съюз за ръководител на Международния Валутен Фонд.  Българката надхвърли изисквана от правилника на монетарната организация възраст от 65 години, но предвид ценза й е основен претендент от Европа.

 

Изпълнителният съвет на фонда внесе предложение за промяна на възрастовото ограничение за директор на МВФ, която към момента е стъпващия в длъжнот да е под 65 години.

Тя временно се отказва от поста главен изпълнителен директор на Световната банка, на която е начело от преди шест месеца.

Георгиева-Кинова бе още заместник-председател на Еврокомисията през 2014 година, като отговаряше за ресор бюджет и човешки ресурси, но напусна ЕК преди две години за да стане част от управата на Световната банка. Българката участва и в надпреварата за генерален секретар на ООН, в която конкурираше Ирина Бокова.


Решаващият глас за избор на ръководител е на САЩ, макар и МВФ по принцип се ръководи от Европа. Досегашната шефка на фонда французойката Кристин Лагард трябва да бъде сменена на 4-и октомври.

Rivva.infoКоментари