„Четири лапи“ спаси животните от най-тъжния зоопарк в Ивицата Газа

09.04.2019

Животните от най-страшния зоопарк Рафа в Ивицата Газа бяха успешно изведени и подготвени за пътуването към им към Йордания. Екипът на „Четири лапи“ се изправи пред истниско предизвикателство и успя да премести животните в клетки само за няколко часа, да ги натовари в очакващите ги камиони, с които преминаха границата на Газа с Израел, минути преди да бъде затворена.

 

Животните са в безопасност, но работата на „Четири лапи“ все още не е приключила. Подкрепете ги тук.

 

Екипът на „Четири лапи“ бе подготвен да извърши спасителната мисия още в края на март, но се наложи да се изчака заради военна ескалация и затваряне на границите. След стихването на напрежението, д-р Амир Халил взе решение екипът да се върне и да поднови опитите за извеждането на животните. Освен затварянето на границите, на „Четири лапи“ се наложи търпеливо да водят преговори с местната власт. За сметка на това от зоопарка оказаха съдействие за спасяването на животните. Местните жители също подкрепиха спасителната мисия и хранеха животните.

 

Повечето от животните не са в добро състояние, особено мъжкият вълк, който е с огромен тумор. Ограниченото пространство, в което са били им се е отразило изключително зле, обясни Явор Гечев от българската секция на "Четири лапи". Освен това те се нуждаят от спешна помощ и заради психическото им състояние, до което са доведени в най-тъжния зоопарк.

 

 

Историята на лъвовете в зоопарка също е ужасяваща. В началото на 2019 г. зоопаркът Рафа привлече световното внимание. Поради студеното време и лошите условия четири лъвчета умряха от замръзване. Само няколко седмици по-късно четиринадесетмесечна лъвица беше осакатена завинаги чрез брутално изтръгване на ноктите ѝ. Фактът, че най- старият зоопарк в Газа е отворен в близост до египетската граница още през 1999г.  дава възможност за лесна и постоянна контрабанда на животни от и за Газа, която се осъществява през подземни тунели. Откакто е отворен зоопаркът, много от животните са убити от ракетни атаки и военни действия. Някои от тях са препарирани и изложени на показ в зоопарка Рафа.

 

 

Беше дълго пътуване, на което вече се вижда краят, споделиха от „Четири лапи“.  Невероятният екип на „Ал Мауа“ за Дивата природа, спасителният център на принцеса Алия и „Четири лапи“ в Йордания, работи усърдно, за да подготви пристигането на новите обитатели. Скоро спасените животни ще започнат нова глава от своя живот.

 

За двата възрастни лъва пътуването ще бъде малко по-дълго, тъй като скоро те ще поемат към спасителния център LIONSROCK в Южна Африка.

 

„Четири лапи“ действа активно на територията на Газа от 2014 г. и са евакуирали и затворили вече два зоопарка в района – Ал Бисан и Хан Юнис. Зоопаркът Рафа не е непознат за международната организация. През 2015 г. собственикът продаде двете лъвчета Макс и Мона на местен жител, който ги подари на внуците си. Снимките на двете лъвчета, намиращи се в бежански лагер, обиколиха света. "Четири лапи" конфискува животните и ги транспортира до Йордания. Повечето от обитателите на зоопарка Рафа също ще бъдат настанени в спасителния център за диви животни „Ал Мава“ – съвместен проект на "Четири лапи" и фондацията на принцеса Алия.

Rivva.infoКоментари